Cum se face brânză de capră

Introducere:

Brânza de capră este un deliciu culinar apreciat în întreaga lume datorită gustului său distinctiv și texturii cremoase. Chiar dacă poți găsi brânză de capră în majoritatea magazinelor de specialitate, nu există nimic mai satisfăcător decât să o faci chiar tu acasă. În acest articol, vom explora două rețete clasice pentru a prepara brânza de capră, pas cu pas. Urmează aceste instrucțiuni detaliate și vei obține o brânză de capră delicioasă și cremoasă, care îți va surprinde cu siguranță papilele gustative.

Cum să faci brânză de capră – rețeta clasică

Pentru a începe, ai nevoie de următoarele ingrediente:

 • 2 litri de lapte de capră proaspăt
 • 1/4 linguriță de cheag lichid
 • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
 • Sare și piper, după gust
 1. Încălzește laptele de capră într-un vas pe foc mediu, până când ajunge la o temperatură de aproximativ 32 de grade Celsius. Asigură-te că amesteci constant pentru a evita arderea laptelui.
 2. Adaugă cheagul lichid în lapte și amestecă ușor. Lasă amestecul să se odihnească timp de 20 de minute, până când se formează o coajă subțire pe suprafața laptelui.
 3. Folosește un cuțit curbat pentru a tăia coaja în bucăți mici și apoi încheagurile în cuburi. Se va forma un lichid clar, numit zer.
 4. Transferă cheagul și încheagurile într-un șevalet cu tifon și lasă-l să se scurgă timp de aproximativ o oră. Apăsă ușor pe șevalet pentru a elimina excesul de zer.
 5. După ce brânza s-a scurs suficient, adaugă sucul de lămâie și sare și piper după gust. Amestecă ușor pentru a combina ingredientele și obține o textură cremoasă.

Cum să prepari brânză de capră – pas cu pas

Pentru a prepara brânza de capră, urmează acești pași simpli:

 1. Adaugă laptele de capră într-un vas încăpător și încălzește-l la o temperatură de aproximativ 30-32 de grade Celsius.
 2. Adaugă o lingură de suc de lămâie în lapte și amestecă ușor. Lasă amestecul să se odihnească timp de 10 minute, până când laptele începe să se coaguleze.
 3. Folosește un cuțit curbat pentru a tăia coaja în bucăți mici și apoi încheagurile în cuburi. Se va forma un lichid clar, numit zer.
 4. Transferă cheagul și încheagurile într-un șevalet cu tifon și lasă-l să se scurgă timp de aproximativ o oră. Apăsă ușor pe șevalet pentru a elimina excesul de zer.
 5. După ce brânza s-a scurs suficient, adaugă sare și piper după gust. Amestecă ușor pentru a combina ingredientele și obține o textură cremoasă.

Concluzie: Urmează aceste instrucțiuni detaliate pentru a obține o brânză de capră delicioasă și cremoasă la tine acasă.

Prepararea brânzei de capră poate fi o activitate plăcută și relaxantă, iar rezultatul final îți va răsplăti cu siguranță eforturile. Indiferent dacă alegi rețeta clasică sau cea pas cu pas, asigură-te că folosești lapte de capră proaspăt și de cea mai bună calitate. Încercând diferite arome și condimente, poți personaliza brânza de capră în funcție de preferințele tale. Nu ezita să îți împărtășești creația cu prietenii și familia, pentru a le oferi o experiență culinară inedită. Așadar, pune-ți mâinile în miere și bucură-te de savoarea autentică a brânzei de capră făcute în propria bucătărie.