Cum se face leșie

Cum se face leșie – Reteta tradițională

Leșia este o mâncare tradițională românească, cu origini în zona Moldovei. Este un fel de supă consistentă, preparată din carne de porc și zarzavaturi. Reteta tradițională de leșie este foarte apreciată pentru gustul său bogat și aromat. Pentru a pregăti aceasta delicatesă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente: carne de porc (preferabil cotlet sau pulpă), ceapă, morcov, țelină, cartofi, orez, sare, piper și mărar proaspăt.

Pentru a începe prepararea leșiei, se taie carnea de porc cubulețe și se pune la fiert într-o oală mare cu apă. Se adaugă și ceapa tăiată mărunt, morcovul și țelina feliate. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ o oră, până când carnea este fragedă și legumele sunt moi. Între timp, se curăță și se taie cartofii cubulețe.

După ce carnea și legumele sunt fierte, se strecoară supa într-un alt vas, astfel încât să se obțină un bulion clar. Carnea și legumele se pun apoi înapoi în oală, iar peste ele se adaugă cartofii și orezul. Se condimentează cu sare și piper după gust și se adaugă apa necesară pentru a acoperi ingredientele. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20-30 de minute, până când cartofii și orezul sunt gata.

Înainte de a servi leșia, se presară mărar proaspăt tocat deasupra și se servește fierbinte. Poate fi însoțită cu pâine proaspătă sau cu smântână, pentru a-i accentua gustul bogat. Această rețetă tradițională de leșie este potrivită pentru zilele reci de iarnă sau pentru momentele în care doriți să vă bucurați de o mâncare reconfortantă și delicioasă.

Cum se face leșie – O variantă simplă și sănătoasă

Pentru cei care doresc să pregătească o variantă simplă și sănătoasă de leșie, există o rețetă mai ușoară și mai rapidă. În această variantă, se înlocuiește carnea de porc cu carne de pui sau curcan, pentru a reduce conținutul de grăsimi. De asemenea, se pot adăuga și legume suplimentare, cum ar fi dovlecei sau varză, pentru a obține un rezultat mai sănătos și mai variat din punct de vedere nutrițional.

Pentru a pregăti această variantă simplă și sănătoasă de leșie, veți avea nevoie de următoarele ingrediente: carne de pui sau curcan, ceapă, morcov, dovlecei, varză, cartofi, orez, sare, piper și mărar proaspăt. Procedura de preparare este similară cu cea a rețetei tradiționale, cu mici ajustări.

Carnea de pui sau curcan se taie cubulețe și se pune la fiert într-o oală mare cu apă. Se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovul și dovleceii feliați. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ o oră, până când carnea este gata și legumele sunt moi. Între timp, se curăță și se taie cartofii și varza.

După ce carnea și legumele sunt fierte, se strecoară supa într-un alt vas, iar carnea și legumele se pun înapoi în oală. Peste ele se adaugă cartofii, varza și orezul. Se condimentează cu sare și piper după gust și se adaugă apa necesară pentru a acoperi ingredientele. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20-30 de minute, până când cartofii și orezul sunt gata.

Cum se face leșie – O mâncare delicioasă și reconfortantă

Leșia este una dintre acele mâncăruri care aduc un sentiment de confort și căldură. Este un fel de mâncare reconfortantă, perfect pentru zilele reci de iarnă sau pentru momentele în care avem nevoie de un strop de bunătate în farfurie. Reteta clasică de leșie este foarte simplă și nu necesită multe ingrediente, dar rezultatul final este unul delicios și satisfăcător.

Pentru a pregăti leșia, veți avea nevoie de următoarele ingrediente: carne de porc, ceapă, morcov, cartofi, orez, sare, piper și mărar proaspăt. Carnea de porc se taie bucăți potrivite și se pune la fiert într-o oală mare, împreună cu ceapa și morcovul tăiați mărunt. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ o oră, până când carnea este fragedă și legumele sunt moi.

După ce carnea și legumele sunt fierte, se strecoară supa într-un alt vas, iar carnea și legumele se pun înapoi în oală. Se adaugă cartofii și orezul și se condimentează cu sare și piper după gust. Se adaugă apă suficientă pentru a acoperi ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20-30 de minute, până când cartofii și orezul sunt gata.

Înainte de a servi leșia, se presară mărar proaspăt tocat deasupra și se servește fierbinte. Gustul bogat și aromat al acestei mâncări reconfortante va cuceri cu siguranță toate simțurile. Poate fi însoțită cu pâine proaspătă sau cu smântână, pentru a-i adăuga un plus de cremozitate. Indiferent de varianta aleasă, leșia este o mâncare cu adevărat delicioasă și reconfortantă.