Cum se pune lichid de racire in masina

Cum se pune lichid de racire in masina: etapele de urmat

Introducere:

Pentru a asigura buna functionare a masinii tale si pentru a preveni supraincalzirea motorului, este important sa verifici nivelul si sa completezi lichidul de racire in mod regulat. In acest articol, vom explora etapele pe care trebuie sa le urmezi pentru a pune corect lichid de racire in masina ta.

Etapele de urmat:

 1. Deschide capota masinii – Inainte de a incepe, asigura-te ca masina este oprita si ca motorul este rece. Apoi, deschide capota si cauta rezervorul de lichid de racire. Acesta este de obicei amplasat in apropierea radiatorului.

 2. Localizeaza capacul rezervorului – Dupa ce ai gasit rezervorul, cauta capacul acestuia. De obicei, capacul rezervorului de lichid de racire este marcat cu o pictograma a unui radiator. Asigura-te ca dezactivezi sistemul de presiune al motorului inainte de a deschide capacul.

 3. Completeaza rezervorul cu lichid de racire – Folosind o cana sau un recipient special pentru lichid de racire, toarna incet lichidul in rezervor. Asigura-te ca nu depasesti nivelul maxim indicat pe rezervor. Daca nivelul este prea scazut, poti adauga apa distilata sau un amestec de apa si antigel.

 4. Inchide capacul rezervorului – Dupa ce ai completat rezervorul, asigura-te ca strangi bine capacul. Asigura-te ca acesta este fixat corect pentru a preveni scurgerile de lichid.

 5. Verifica nivelul lichidului de racire – Dupa ce ai terminat de adaugat lichidul de racire, verifica nivelul acestuia. Acesta ar trebui sa fie intre nivelul minim si maxim indicat pe rezervor. Daca nivelul este prea scazut, repeta pasii anteriori pentru a completa lichidul.

Cum se pune lichid de racire in masina: sfaturi utile si precautii

Sfaturi utile:

 • Este recomandat sa completezi lichidul de racire atunci cand motorul este rece, pentru a evita riscul de a te arde.
 • Asigura-te ca lichidul de racire pe care il folosesti este compatibil cu masina ta. Verifica manualul de utilizare sau consulta un mecanic pentru a fi sigur.
 • Nu folosi niciodata apa de la robinet ca lichid de racire, deoarece aceasta poate duce la coroziunea sistemului de racire.

Precautii:

 • Nu deschide capacul rezervorului de lichid de racire atunci cand motorul este incins, deoarece presiunea ridicata poate provoca scurgeri si arsuri grave.
 • Asigura-te ca nu exista scurgeri de lichid de racire dupa ce ai completat rezervorul. Daca observi scurgeri sau o scadere brusca a nivelului de lichid, consulta un mecanic.
 • Daca nu esti sigur cum sa completezi lichidul de racire singur, este mai bine sa soliciti ajutorul unui mecanic profesionist.

Concluzie: Important de stiut pentru functionarea optima a masinii tale

In concluzie, completarea lichidului de racire in mod regulat este esentiala pentru a asigura o functionare optima a masinii tale. Respectarea etapelor corecte, precum deschiderea capotei, identificarea rezervorului, completarea lichidului si verificarea nivelului, te va ajuta sa previi supraincalzirea motorului si sa prelungesti durata de viata a masinii tale. Asigura-te sa urmezi sfaturile si precautiile mentionate pentru a realiza aceasta operatiune in siguranta. Daca intampini dificultati sau ai nevoie de ajutor suplimentar, nu ezita sa soliciti serviciile unui mecanic profesionist.