Cum se utilizează chemex

Chemex este un obiect iconic în lumea băuturilor pe bază de cafea. Această metodă clasică de preparare a cafelei a fost inventată de chimistul german Peter Schlumbohm în anul 1941 și a devenit rapid un favorit printre pasionații de cafea din întreaga lume. Chemex-ul este un filtru de cafea elegant, cu formă de clepsidră, fabricat din sticlă groasă și lemn. Acesta oferă o experiență deosebită de preparare a cafelei, cu un gust pur și o aromă intensă.

Cum se utilizează Chemex – Metoda clasică pentru prepararea cafelei

Pentru a utiliza Chemex-ul, trebuie să începi prin a pregăti filtrul de cafea. Pune filtrul în partea superioară a Chemex-ului, asigurându-te că partea mai groasă a filtrului este îndreptată spre partea superioară. Apoi, clătește filtrul cu apă fierbinte pentru a îndepărta orice reziduuri de hârtie și pentru a preîncălzi Chemex-ul.

După ce ai pregătit filtrul, măsoară cantitatea dorită de cafea proaspăt măcinată. Recomandăm o proporție de 1:15, adică o lingură de cafea pentru fiecare 15 ml de apă. Adaugă cafeaua în filtru și nivelează-o ușor pentru o extracție uniformă.

Încălzește apă și asigură-te că are temperatura potrivită. Apa ar trebui să fie între 90-96 grade Celsius pentru a obține cea mai bună extracție a cafelei. Toarnă apa fierbinte într-un cerc continuu peste cafea, începând de la centrul filtrului și continuând spre margini. Asigură-te că toată cafeaua este acoperită uniform cu apă.

Cum să utilizezi corect Chemex-ul pentru a obține o cafea perfectă

După ce ai turnat apa, așteaptă aproximativ 45 de secunde pentru a permite cafelei să „bloom” sau să elibereze dioxid de carbon. Această etapă ajută la extragerea maximă a aromei și a gustului cafelei. Apoi, continuă să toarne apa într-un ritm constant, menținând nivelul de apă constant în Chemex.

Așteaptă ca apa să treacă prin filtru și să se strângă în partea inferioară a Chemex-ului. Dacă ai adăugat cantitatea corectă de cafea și apa a fost turnată în mod corespunzător, procesul ar trebui să dureze în jur de 3-4 minute. Cafeaua va curge lent și în mod uniform și vei putea observa cum culoarea se schimbă pe măsură ce se extrage aroma și gustul.

Concluzie: Tehnica Chemex oferă o experiență deosebită pentru pasionații de cafea

Tehnica Chemex este o metodă clasică și elegantă pentru prepararea cafelei, care oferă o experiență deosebită pentru pasionații de cafea. Chemex-ul este un obiect frumos și funcțional, cu un design unic și o fabricație de calitate. Utilizând această metodă, poți obține o cafea pură, cu un gust intens și o aromă bogată. Este important să urmezi corect pașii de preparare și să folosești cantitatea potrivită de cafea și apă pentru a obține rezultatele dorite. Dacă ești un iubitor al cafelei, merită să încerci metoda Chemex și să te bucuri de o cafea perfectă în fiecare dimineață.